28 juni 2011

En man som heter Robert


Efter den senaste veckans haverier – med inställda löneutbetalningar och en fullständigt avhoppad styrelse, sånär som på Victor Muller själv – kunde man tro att även de mest optimistiska bedömarna tappat hoppet om Saab. Så är det också. Med ett lysande undantag.

Aftonbladets Robert Collin, känd för utspelet om att män är genetiskt bättre bilförare än kvinnor och som andlig ledare för alla Sveriges män som heter Ove, har inte gett upp. Det ligger inte i hans natur, kan man misstänka.

Collin bereds nu dagligen utrymme att på helsidor och uppslag spåra ur om att det i själva verket är Maud Olofsson som kört Saab i botten. Att den holländske charlatanen i kritstrecksrandigt i själva verket är en tapper David som slåss för det goda (misslyckad svensk fordonsindustri) mot en ondsint Goliat (regeringen, eller närmare bestämt Sveriges skattebetalare).

Den mycket informerade Collin kan exempelvis låta berätta att Victor Muller ”jobbat hela helgen” för att dra in pengar. Det var tappert, det får man ge Muller. Dock möjligen logiskt, med tanke på att resten av företagsledningen vänt honom ryggen och gått hem.

Å andra sidan. Collin kan säkert landa ett jobb i direktionen för Saab/Spyker/Whatever den dag Aftonbladet tröttnar på att framstå som en hemmatryckt haveristkommuniké i bilfrågor. Konkurrensen lär inte vara stentuff.

23 juni 2011

Bloggens politiska snapsvisor - #5

The Viktor Report avslutar sin snapsviseserie hos riksdagens argaste parti. Med detta önskar vi bloggens hela läsekrets en riktigt trevlig långhelg. Nöj er med en nubbe per visa så ska nog allt gå fint.
VÄNSTERPARTIET
LASSE RASAT (LÄNGTAN TILL UTOPIA)
Melodi: Vintern rasat (Längtan till landet)
Lasse rasat ut i opinionen
Schymans siffror smälta ner och dö
Vi får ställa in revolutionen
Eller ta den lite pö om pö
Ställa oss på Sergels torg och gasta
Bunkra ägg- och gatstensargument
Kanske kan vi då till slut få kasta
Borgarklassen ur sitt parlament
Skål, kamrater!

Bloggens politiska snapsvisor - #4

Som en nedräkning till midsommarafton bjuder The Viktor Report på en serie nyskrivna snapsvisor. Tanken är att partilojalister i (nästan) alla läger ska hitta sin egen favorit till nubben – tidigare har vi betat av sossar, moderater och sverigedemokrater. Nu har turen kommit till regeringens stödhjul.
BORGERLIGA SMÅPARTIER
JAG FÅNGADE EN RÖST IDAG
Melodi: Jag fångade en räv
Trestämmig sång
(Hägglund:)
Jag fångade en röst idag, men rösten slant ur lådan
Men lika glad för det är jag, men gladast är nog Maudan
Hå hum, min sång är dum, vad är det här för liv?
Om KD finns om hundra år, så är det i arkiv
(Björklund:)
Jag fångade en keps idag, och örfilade ungen
Men lika glad för det var han, han var ju faktiskt tvungen
Hå hum, mitt krig mot flum, det börjar spåra ur
Hög tid för ett nytt projekt – nu snor jag ungens lur
(Olofsson:)
Jag fångade en Saab idag, fick strul med leveransen
Men lika glad för det är han, den holländske chimpansen
Hå hum, han verkar skum, det går väl som det går
Nu skiter jag i Trollhättan, och tar ett sabbatsår
(Alla:)
Hå hum, var sång är dum, vi är ju ingenting
Men vad gör det, när Fredrik finns och Anders kommer kring

22 juni 2011

Bloggens politiska snapsvisor - #3

Som en nedräkning till midsommarafton bjuder The Viktor Report på en serie nyskrivna snapsvisor. Vår avsikt är att alla partilojalister, oavsett färg, ska hitta sin egen sång till snapsen. Serien har nu kommit fram till riksdagens nyaste bekantskap.
SVERIGEDEMOKRATERNA
BREV TILL BLEKINGE-KOLONIEN
Melodi: Brev från kolonien

Hejsan morsan, hejsan stabben
Här är brev från älsklingsgrabben
Vi har kul här i riksdagen
Vi får tjafsa, dricka bärs och skriva lagen

Alla har vi egna drängar
Men vill satsa mera pengar
Förti tusen milliarder
Kan vi spara på att slänga ut bastarder

Björne Söder, han har farit
Han blir aldrig vad han varit
Stackarn sprängdes i atomer
När han läste nåt i tidningen om romer

21 juni 2011

Bloggens politiska snapsvisor - #2

Som en nedräkning till Sveriges riktiga nationaldag, midsommarafton, bjuder The Viktor Report på en serie nyskrivna snapsvisor. Vår avsikt är att alla partilojalister, oavsett färg, ska hitta sin egen sång till snapsen. Serien fortsätter nu med det statsbärande partiet – Sveriges enda arbetar-, välfärds-, miljö- och järnvägsparti.
NYA MODERATERNA
ANDERS GÅR
Melodi: Helan går

Anders går
Med budgeten i fin balans
Anders går
Och viftar med sin svans

Och den som inte jobbat har
Han heller inget avdrag får

Anders går
Med klädsam arrogans

Bloggens politiska snapsvisor - #1

Som en nedräkning till Sveriges riktiga nationaldag, midsommarafton, kommer The Viktor Report att bjuda på en serie nyskrivna snapsvisor. Vår avsikt är att alla partilojalister, oavsett färg, ska hitta sin egen sång till snapsen. Skriv ut och ta med till lunchen, alltså. Den första känner vi igen, men vi tar den ändå för säkerhets skull i repris.
SOCIALDEMOKRATERNA
HEJ SOSSEGUBBAR
Melodi: Hej tomtegubbar

Hej sossegubbar slå i glasen
Och låt oss eniga vara
Låtom oss dricka oss i gasen
Och våra poster försvara

Vi sparkar ut  /  Mona Sahlin
Och alla andra förnyarsvin

Hej sossegubbar slå i glasen
Vi ber dom flyga och fara

* * *
Hej alla nya moderater
Ni får se upp i debatten
Vi ska ha råd med flera stater
För nu ska vi höja skatten

Vi tar revansch  /  i nästa val
Och återskapar vårt 70-tal

Hej sossegubbar slå i glasen
Nu ryker städhjälpsrabatten

20 juni 2011

TVR - din goretex-jacka i förändringens vindar


Som några av er redan noterat så kommer TVR-redaktionen inom kort att flytta sin verksamhet några kilometer västerut, till ett höghus i Marieberg. (Mer om det här hos Resumé eller här hos Dagens Media.)

Frågan som hänger och brinner i luften är, att döma av reaktionerna, vad som ska hända med The Viktor Report.

Svar: Till att börja med så kör vi förstås vidare som vanligt exakt just här under de kommande tre veckorna. Därefter får vi se. Men givetvis blir det en fortsättning i någon form, någonstans. Vi har inte byggt upp Sveriges ledande multioppositionella blogg för att sen slänga konceptet i sopen.

TVR har funnits i en räcka olika former sen snart fyra år. Självklart tänker vi inte låta samhället komma undan i fortsättningen heller.

17 juni 2011

Ett jobb för Göran


Maud Olofsson avgår som partiledare för Centern och det är förstås ett vettigt beslut. Efter tio år och två valvinster (varav den senare med minskade siffror för C) kan det nog vara vettigt med ett nytt ansikte.

Spekulationerna går vilda om vem som tar över. Tre huvudkandidater nämns: ”Gammelcenterns” favorit Eskil Erlandsson, de unga nyliberalernas Annie Johansson och Mauds egen favorit, den ännu så länge ganska intetsägande Anna-Karin Hatt.

The Viktor Report säger: Ingen av dem. Som vi tidigare slagit fast vore det bästa en helt annan lösning – nämligen att man gör som i fotbollsvärlden, och köper in sin nya spjutspets från ett konkurrerande lag med snarlik spelstil. Vi tänker förstås på Göran Hägglund (KD).

Det är en lösning som inte bara är tidsenlig så här i silly season-perioden, utan som också skulle gynna alla tre inblandade parter:
  • Centern får en nystart, men samtidigt en partiledare med både erfarenhet och upparbetad popularitet.
  • Göran Hägglund får också en nytändning, och på köpet ett parti med klart större potential som dessutom passar hans egen spelstil bättre. Hägglunds ”politikens gränser”- och ”verklighetens folk”-narrativ passar förstås mycket bättre i det ursprungliga verklighetens folk-partiet, decentralistiska Centern, än i förmynderibastionen KD.
  • Kristdemokraterna slipper en partiledare som de ändå inte tycker om, och kan välja sig en Maria Larsson-typ som garanterar dem en tillvaro som rättroget och härligt moralistiskt 1,5-procentsparti.
Inget att tveka om, alltså.

11 juni 2011

Obegriplig indignation

Prins Daniel har, via det skattefinansierade apanaget, köpt sig en utbildningsplats för 200 000 kronor. Aftonbladet kör skandaluppslag och internetvänstern rasar i vederbörlig ordning.

The Viktor Report förstår inte upprördheten.

Prins Daniel fick 0,1 på högskoleprovet.

Vi trodde att alla, särskilt de socialistiskt sinnade av oss, var överens om att mer samhällsresurser måste riktas till svagpresterande elever från familjer med låg bildningsnivå.

10 juni 2011

"jag hoppas att ni inte skriver något tråkigt om det här"


I morse meddelades det att Jeanette Gustafsdotter utsetts till ny vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna. Namnet påminde TVR om något, och vi hittade snabbt vad: En gammal härva där Gustafsdotter i egenskap av vd för Mäklarsamfundet försökt tysta en mäklarkritisk bloggare. Onekligen en spännande merit med tanke på nya jobbet, varför vi kastade in en länk i ärendet på Twitter.

Länken spreds snabbt och twitterbranschtidningen Resume.se tvekade inte länge: Man följde raskt upp med en artikel i ämnet, där både Gustafsdotter och bloggaren i fråga, Johan Folin, intervjuas. Där framkommer att historien löstes och att det inte finns i Jeanette Gustafsdotters värld att försöka tysta någon, åtminstone inte enligt Jeanette Gustafsdotter.

Varpå hon avslutar:

- Jag hoppas att ni inte skriver någonting tråkigt om det här, det vore inte bra för vare sig Johan eller mig.

Därmed kan vi alla lägga historien bakom oss med en betryggande slutsats. Jeanette Gustafsdotter är en varm vän av tryck- och yttrandefrihet – åtminstone så länge den inte missbrukas till något tråkigt.

8 juni 2011

Korståg med förhinder


Ni känner säkert till historien om sossarnas flip-floppande i frågan om den svenska insatsen i Libyen. TVR sammanfattade det mesta i en populär post i maj, och vår prognos får sägas ha slagit in hyfsat. Nu har man nämligen intagit sin femtioelfte ståndpunkt och en överenskommelse med regeringen har nåtts. Slutet gott, allting gott? Det är inte helt säkert.

Chefsakrobat Juholt, som alltså först (tror vi) drev linjen att Sverige inte skulle blanda sig i Libyen i fortsättningen, öppnar nu inte bara för det, utan vill också skicka svensk trupp till Syrien och Sudan. Stora planer och säkert en god ansats, men det öppnar för visst internt rabalder i det röda gänget.
I valmanifestet 2010 lyckades ju Vänsterpartiet få igenom att Sverige skulle kräva USA:s omedelbara tillbakadragande av alla utländska baser i händelse av rödgrön valseger. Ett krav som blev hånat från många håll, men det finns ingen anledning att tro att V har ändrat sig.

Mot bakgrund av detta, samt det faktum att S helt uppenbart trivs med att vara i opposition mot sig självt i utrikesfrågor, vågar The Viktor Report redan nu förutspå punkt 1 i det rödgröna valmanifestet 2014:

JUHOLT UT UR ARABVÄRLDEN

7 juni 2011

Det är naturligtvis främst Nato som är problemet


Situationen i Libyen har varit unik på många sätt. Främst för att den svenska barrikadvänstern för en gångs skull varit ganska överens om att det är den galna diktatorns folkmord som är problemet, och inte de som försöker lösa situationen. Trots att de senare har fräckheten att skicka missiler istället för förhandlingsdelegationer mot den galna diktatorns stridsvagnar. Barrikadvänsterns yngre torped Andreas Malm har till och med framstått som en första rangens krigshetsare, vilket vi tidigare berättat om i TVR.

Den som varit förvirrad eller chockad över den ovana situationen kan dock lugna sig nu – allt har återgått till det normala. Den bombastiske barrikadelefanten Henning Mankell låter idag publicera en kommuniké på SVT Debatt (gissningsvis efter att en rad andra instanser tackat nej) där han meddelar hur saker egentligen ligger till. Khadaffi är visserligen ett problem, det medges, men:

”Det som oroar just nu är naturligtvis främst Natos agerande, och därmed den svenska ”insatsen”. När det käbblas om flyg eller marina stridskrafter mellan de svenska politiska partierna, handlar det givetvis om Nato överhuvudtaget ska ha ett mandat i det som sker och i så fall hur; på vilket sätt. Jag är enig i att civilbefolkningen måste skyddas när ett lands egna ledare går till anfall. Men var går gränsen mellan detta och att ett folk själv bestämmer sin framtid? Där är ingenting alldeles klart, och risken med andra ord stor att Nato – Sverige! – börjat följa en alldeles egen agenda som inte handlar om civilbefolkningen utan om oljan! Om detta bör den svenska debatten handla.”

(TVR:s fetning.)

Låt oss nu lyda mäster Mankell och ta debatten om oljan. TVR föreslår följande frågeställning:
Hur dumma är egentligen de västerländska elakingarna, som avbröt sitt givande oljesamarbete med Khadaffi för att istället lägga miljarder på att störta honom – i jakt på samma olja? En stor fråga som kräver sitt spaltutrymme för att redas ut, inte bara på Aftonbladet Kultur.

Varsågoda att debattera. Alla inlägg med imperialistisk grundton kommer att raderas.

Officiellt uttalande angående gårdagens sexskandal

Signaturen Peter skriver:

Ska du inte kommentera det här med att kvalitetstidningen Nyheter24 har utsett dig till ”Sveriges näst sexigaste manliga journalist”? Du slår både Jan Guillou och… Göran Greider. http://nyheter24.se/noje/kandisar/575062-viktor-barth-kron-sveriges-nast-sexigaste-murvel

SVAR: Vi har sett nyheten, som ni förstår, men däremot har vi inte hunnit ta del av alla artiklar i ämnet. Vi har talat med vår familj, och med bloggkollegorna naturligtvis, om det som påstås i listan. TVR tar självklart avstånd från all form av samröre med vissa andra personer på listan, men mer än så kan vi inte kommentera. Nu vänder vi på en flik, precis som ni gör i era webbläsare.

3 juni 2011

Världsrekord!

Ibland dyker The Viktor Report ner i den mer navelskådande delen av den politiska bloggosfären. Oftast är det rent självskadebeteende från vår sida, men ibland är det hysteriskt underhållande. Då är det som bekant ofta det socialdemokratiska megafonnätverket Netroots som står för festligheterna.

I vad som måste vara svenskt världsrekord i horribel debattmetodik har ledaren för Netroots, Johan Westerholm, kommit fram till att ett gäng borgerliga bloggare indirekt stöder dödsfall på byggarbetsplatser. Beviset för detta är att de inte är med i en viss Facebookgrupp mot dödsfall på byggarbetsplatser. Utdrag:

”/…/ Det jag kan ha mina funderingar över är kanske inte så mycket att mina politiska motståndare Mary X Jensen, Fredrik Antonsson, Fredrik Lidby och Thomas Böhlmark inställning till den förda politiken. Det jag kan tycka är direkt osmakligt är däremot att denna FB-grupp, som bara vill markera mot det ökande antalet dödsfall, är så i totalt avsaknad av företrädare för Alliansen i allmänhet och moderaterna i synnerhet. Mary, för att ta ett exempel, brinner mer för vår statschefs mediebild än hon vill vara med och skänka de som dör på sina arbetsplatser en tanke under en enda ynka minut.
Ingen av dem har haft orken, modet eller intresset att gå med i FB-gruppen för att markera sin respekt för de som förlorar livet i arbetet. Alla finns de i andra fora med på FB i en rad andra grupper men inte i denna.
Detta säger tyvärr en hel del om vilken människosyn som främst moderater odlar. /…/”

Alltså. Om George W Bush satte 00-talets agenda – ”den som inte är med oss är mot oss” – är det Anton Abele-doktrinen som gäller här på 10-talet. Det du inte är för måste du vara mot. På Facebook.
Medan vi panikletar och addar oss igenom Facebooks miljoner grupper för behjärtansvärda ändamål fnular TVR lite på Westerholms framtida yrkesbana. Han är säkert en duktig politiker, men vi är helt övertygade om att han istället borde satsa på en karriär som telefonförsäljare:

– Är du mot bra dammsugare?
– Nej.
– Bra, då levereras den i nästa vecka.

För att travestera Göran Greider: Det måste finnas en väg ut ur det här debattsamhället.

1 juni 2011

När Expressen griper in


Expressen har genom sin historia alltid legat i framkant när det gäller klassisk kampanjjournalistik: Att (1) peka ut missförhållanden i samhället, (2) piska upp en opinion i frågan, (3) ställa någon ansvarig till svars, (4) tvinga fram en förändring och sen (5, 6, 7, 8 osv) ta åt sig äran för detta.

I juni 2011 gäller saken priserna på kaffe latte (obegripligt nog stavat med C), och det är förstås ett ämne som berör många. Åtminstone i Expressens läsekrets. Eventuellt. Hur som helst så har man hittills nått steg 2 i kampanjen och letar nu efter den ansvarige som ska ställas till svars. Nämligen den usling som serverar Sveriges dyraste latte.

The Viktor Report önskar all lycka i jakten, men intresserar sig mer för hur riksdagsoppositionen kommer att hantera frågan. Håkan Juholt tycks ju inte vara den som i onödan undviker enkla politiska poänger och vi ser redan intervjun framför oss:

”Expressens läsare rasar mot prischocken på kaffe latte. Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt säger att han delar folkets frustration.
- Det är uppenbart att avregleringen på kaffemarknaden gått för långt och jag är inte rädd att åtgärda det. Lattepriser på 39 kronor hör hemma i Fredrik Reinfeldts Sverige, inte i vårt.

Men kaffemarknaden har aldrig varit reglerad?
- Aldrig efter det nyliberala systemskiftet, nej. Men på ransoneringstiden hade en sån här situation aldrig kunnat uppstå.

Vad anser Socialdemokraterna att en latte borde kosta?
- På Domus i Oskarshamn kostade en kopp kaffe fem kronor. Mjölk ingick.

Skulle inte många caféanställda förlora jobbet om priserna sänktes med 85 procent?
- Nej, mina intressen står alltid på löntagarnas sida.

Tack, Håkan Juholt.
- Pingviner tar inte överpriser på kaffeförsäljning. Är det inte märkligt att pingvinerna har ordnat kaffemarknaden bättre än Fredrik Reinfeldt?

Viktor Barth-Kron - en kort resumé


Född 1986, uppväxt mestadels i Hässelby i västra Stockholm. Examen från Blackebergs gymnasium.

Efter flera kortare projekt i mediebranschen arbetade jag mellan åren 2007 och 2009 som först redaktionschef och därefter chefredaktör för tidningen och sajten Stureplan. Därefter, under 2010 och fram till sommaren 2011, på Aller Media som webbchef och skribent inom politik, kultur och sport för magasinet Café.

Från och med augusti 2011 tillhör jag Dagens Nyheter och den nystartade Stockholmsredaktionen. Exakt i vilken form kommer att visa sig när satsningen sjösätts i offentligheten.

Vid sidan av heltidsjobben har jag varit skribent och redaktör på frilansbasis för en rad olika tidningar och projekt och agerat återkommande panelhöna i bland annat Sveriges Radio (Brunchrapporten) och TV4 (Kvällsöppet). Sedan säsongen 2007 är jag också matchspeaker för Djurgårdens IF i fotbollsallsvenskan.

Den här bloggen, The Viktor Report, sjösattes under 2008 och har hunnit med en rad kostymer under åren som gått. Den har funnits här på blogspot, på Stureplan.se och senast på Cafe.se. I samband med valrörelsen 2010 nischade jag bloggen mot politik och samhällsfrågor - ett tilltag som sett till både publik och genomslag blev så lyckat att jag fortsatt på samma spår sen dess. Under hela tiden sen dess har bloggen befunnit sig i läsartoppen i sitt segment - periodvis som nummer ett.

TVR är inte en vanlig politisk debattblogg. Den förbehåller sig rätten att slå åt alla håll, gärna med en satirisk udd. Den stöttar inget parti, utan befinner sig i ständig opposition mot dumhet och hyckleri - oavsett färg.

Fler frågor? Maila mig på viktor.barthkron@gmail.com!