30 mars 2011

Sverige i krig med libyska fåglar


Tidigt under inbördeskriget i Libyen krävde flera svenska partier med Socialdemokraterna i spetsen Sveriges modiga ingripande mot Muammar Khadaffis blodiga framfart. När Carl Bildt höll sig avvaktande utmålades utrikesministern som i princip allierad med Tripoliregimen. Jasplan skulle till Libyen, omedelbart.

Nu har riksdagen till slut beslutat att skicka Jasplan till Libyen. Dock med förbehållet att de inte får attackera mål på marken, efter krav från – Socialdemokraterna.

Oavsett vad man tycker om insatsen och förbehållet så är det förstås ett mycket svenskt beslut. Efter att Nato slagit ut Khadaffis flygvapen och betydande luftvärn torde ju risken att faktiskt hamna i strid vara obefintlig – en större fara är nog kollisioner med andra ”spaningsplan” i den här något röriga multinationella insatsen. Eller högtflygande fåglar. Eller meteoriter.

Det enda som förvånar är att Miljöpartiet inte drivit på hårdare för att byta de bränsleslukande Jasplanen mot något mer klimatsmart – typ segelflyg. Med tanke på insatsen hade det säkert funkat fint, och dessutom sparat på den ständigt ansträngda försvarsbudgeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.