24 mars 2011

Nya Moderaternas nya begreppsstöld

Det är viktigt med paroller i politiken. Allra viktigast är det med paroller som är tillräckligt trevliga, breda och menlösa för att alla ska kunna ställa upp på dem och känna sig inkluderade i dem. Det var därför som Mona Sahlin tjatade om Möjligheternas land, medan Fredrik Reinfeldt slog fast att han ledde Föregångslandet Sverige. Göran Persson förklarade på sin tid att Alla ska med, efter att Bildt och Bengt Westerberg genomfört en Ny start för Sverige. Och så vidare.

Nya Moderaterna (för övrigt ett begrepp lånat från de brittiska socialdemokraterna i New Labour) har visat en alldeles särskild kärlek till en särskild typ av paroller. Nämligen andras paroller.

Det Nya & Enda Arbetarpartiet™ ska nu skriva nytt idéprogram, och ber om allmänhetens hjälp med detta i stor kampanj. Temat är att man nu ska ta ansvar för hela Sverige.



Det låter ju precis lagom trevligt, brett och menlöst. Dessutom bekant. För vad var det nu som den rödgröna koalitionen hamrade in under valrörelsens sista månad? Jo, just det:



The Viktor Report vill dock inte hänga någon för det här. Trevliga, breda och menlösa paroller kan inte gärna vara upphovsrättsskyddade och som milt konservativt parti är ju Moderaterna dessutom av uppfattningen att det mesta av värde redan är uppfunnet. Sofia Arkelstens mål om att göra M till det nya miljöpartiet är möjligen också en anledning till att förespråka återvinning.

Vi vill dock påminna om vår tanke från i höstas: Att Moderaterna skulle spara både tid och energi om man bara gick direkt på slutmålet för partiets marknadsföring. Den kan dessutom uppnås genom en lätt modifiering av affischerna från valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.