2 juli 2011

Pekoralpriset 2011


I ett något senkommet försök att rädda ansiktet från fjolårets almedalsspektakel har nu Aftonbladet grävt fram nytt snask om Sven-Otto Littorin, som ju avgick vid den här tiden i fjol efter att tidningen konfronterat honom med anklagelser om sexköp (Littorin nekade, därefter gick saken i stå eftersom tidningen saknade bevis).

Det nya scoopet handlar om att en nätbedragare säger sig ha sexchattat med den före detta arbetsmarknadsministern, under det falska aliaset ”klara86”. Nätbedragaren berättar att han brukar sexchatta med män för att sen kräva dem på pengar mot tystnad – ett tilltag som dock inte lyckades i fallet Littorin. (Vilket inte hindrar AB:s samhällspolitiska expert från att kalla ”affärsidén” genial.)

Ex-ministern ska alltså ha sexchattat och inte utsatts för utpressning i samband med detta. Onekligen ett scoop, åtminstone så här i Mille Markovic-journalistikens tidevarv. Han kunde ju ha utsatts för utpressning, och kunde i så fall ha reagerat på denna utpressning genom att göra något som eventuellt skadade rikets säkerhet. Så är det, för det säger en gangster.

Det slutar dock inte där. Som en pendang till det hela låter tidningen publicera ett 28 904 tecken långt ”dokument” om vad som hände förra året. På Aftonbladets redaktion. Givetvis skrivet i pågående presens (det klassiska greppet för att få tveksamt innehåll att framstå dramatiskt). Helt uppenbart med ambitionen att efterlikna tidningen Fokus essäliknande politiska reportage, med den avgörande skillnaden att de senare inte brukar basera reportagens substans på intervjuer med sina egna kontorsgrannar. Eller lämna läsaren med intrycket av att just ha läst en rättshaverists försvarstal.

Nu låter det kanske som att The Viktor Report är kritisk till Aftonbladets publicering, men så är absolut inte fallet. Om några månader är det ju dags att upprepa fjolårets succé – det alternativa journalistpriset – och i och med detta är en kategori klappad och klar.

Pekoralpriset 2011, kategorin Navelskåderi, tilldelas Aftonbladets samhällsredaktion. Kollektivt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.