7 juni 2011

Det är naturligtvis främst Nato som är problemet


Situationen i Libyen har varit unik på många sätt. Främst för att den svenska barrikadvänstern för en gångs skull varit ganska överens om att det är den galna diktatorns folkmord som är problemet, och inte de som försöker lösa situationen. Trots att de senare har fräckheten att skicka missiler istället för förhandlingsdelegationer mot den galna diktatorns stridsvagnar. Barrikadvänsterns yngre torped Andreas Malm har till och med framstått som en första rangens krigshetsare, vilket vi tidigare berättat om i TVR.

Den som varit förvirrad eller chockad över den ovana situationen kan dock lugna sig nu – allt har återgått till det normala. Den bombastiske barrikadelefanten Henning Mankell låter idag publicera en kommuniké på SVT Debatt (gissningsvis efter att en rad andra instanser tackat nej) där han meddelar hur saker egentligen ligger till. Khadaffi är visserligen ett problem, det medges, men:

”Det som oroar just nu är naturligtvis främst Natos agerande, och därmed den svenska ”insatsen”. När det käbblas om flyg eller marina stridskrafter mellan de svenska politiska partierna, handlar det givetvis om Nato överhuvudtaget ska ha ett mandat i det som sker och i så fall hur; på vilket sätt. Jag är enig i att civilbefolkningen måste skyddas när ett lands egna ledare går till anfall. Men var går gränsen mellan detta och att ett folk själv bestämmer sin framtid? Där är ingenting alldeles klart, och risken med andra ord stor att Nato – Sverige! – börjat följa en alldeles egen agenda som inte handlar om civilbefolkningen utan om oljan! Om detta bör den svenska debatten handla.”

(TVR:s fetning.)

Låt oss nu lyda mäster Mankell och ta debatten om oljan. TVR föreslår följande frågeställning:
Hur dumma är egentligen de västerländska elakingarna, som avbröt sitt givande oljesamarbete med Khadaffi för att istället lägga miljarder på att störta honom – i jakt på samma olja? En stor fråga som kräver sitt spaltutrymme för att redas ut, inte bara på Aftonbladet Kultur.

Varsågoda att debattera. Alla inlägg med imperialistisk grundton kommer att raderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.