1 juni 2011

När Expressen griper in


Expressen har genom sin historia alltid legat i framkant när det gäller klassisk kampanjjournalistik: Att (1) peka ut missförhållanden i samhället, (2) piska upp en opinion i frågan, (3) ställa någon ansvarig till svars, (4) tvinga fram en förändring och sen (5, 6, 7, 8 osv) ta åt sig äran för detta.

I juni 2011 gäller saken priserna på kaffe latte (obegripligt nog stavat med C), och det är förstås ett ämne som berör många. Åtminstone i Expressens läsekrets. Eventuellt. Hur som helst så har man hittills nått steg 2 i kampanjen och letar nu efter den ansvarige som ska ställas till svars. Nämligen den usling som serverar Sveriges dyraste latte.

The Viktor Report önskar all lycka i jakten, men intresserar sig mer för hur riksdagsoppositionen kommer att hantera frågan. Håkan Juholt tycks ju inte vara den som i onödan undviker enkla politiska poänger och vi ser redan intervjun framför oss:

”Expressens läsare rasar mot prischocken på kaffe latte. Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt säger att han delar folkets frustration.
- Det är uppenbart att avregleringen på kaffemarknaden gått för långt och jag är inte rädd att åtgärda det. Lattepriser på 39 kronor hör hemma i Fredrik Reinfeldts Sverige, inte i vårt.

Men kaffemarknaden har aldrig varit reglerad?
- Aldrig efter det nyliberala systemskiftet, nej. Men på ransoneringstiden hade en sån här situation aldrig kunnat uppstå.

Vad anser Socialdemokraterna att en latte borde kosta?
- På Domus i Oskarshamn kostade en kopp kaffe fem kronor. Mjölk ingick.

Skulle inte många caféanställda förlora jobbet om priserna sänktes med 85 procent?
- Nej, mina intressen står alltid på löntagarnas sida.

Tack, Håkan Juholt.
- Pingviner tar inte överpriser på kaffeförsäljning. Är det inte märkligt att pingvinerna har ordnat kaffemarknaden bättre än Fredrik Reinfeldt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.