31 maj 2011

Inställd utställning


Vi minns väl alla Konstfackstudenterna Anna Odell, som spelade psyksjuk och slogs med vårdare på akuten, eller ”NUG” vars examensarbete gick ut på att slå sönder en tunnelbanevagn? Bägge ”verken” ställdes ut på Konstfacks vårutställning, med enormt medierabalder som följd.

Nu är skolan på tapeten igen, men av motsatt skäl. Studenten Yonas Millares examensarbete – där bärande delar har varit att utan tillstånd sprejmåla statyer inne på Konstfack – stoppas från utställningen. Skolan menar att man inte vill stötta skadegörelse och brottslig verksamhet, och har sett till att koppla in polisen. Millares ska nu ersätta skolan med 28 000 kronor.

Vissa mer onyanserade debattörer jublar åt att Konstfack äntligen tar sitt ansvar. Riksdagspartiet Sverigedemokraterna har till och med skickat ut ett pressmeddelande i frågan (huruvida det plötsligt uppflammande intresset för konstutbildning hänger samman med Yonas Millares hårfärg förtäljer dock inte texten).

The Viktor Report vill inta helt motsatt ståndpunkt. Free Yonas Millares!

Det är nämligen ett verk av högst betydande värde. Genom tilltaget har Millares lyckats leda i bevis något som många av oss länge misstänkt: Att de fina kulturnissarna gärna hyllar skadegörelse, men bara så länge skadegörelsen drabbar någon annan. Exempelvis förortsfolk som åker tunnelbana.

Utan tvekan en insats för både konsten och samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.