17 maj 2011

Omvalet och Juholteffekten

Flera läsare har krävt en kommentar angående det uppmärksammade omvalet som hölls i söndags, framför allt det som gällde Västra Götalands landsting och därmed dryga miljonen väljare. Vi berörde ämnet i måndagens Brunchrapporten, men i egenskap av Sveriges mellan varven största politiska blogg ska vi förstås reda ut begreppen även här.

Vad hände? I sak inte jättemycket. S gick framåt något och M tappade ungefär lika mycket. Spinnet i media blir att det rör sig om en ”Juholteffekt”, och något annat var knappast att vänta. Även om det inte saknas invändningar:

Västra Götaland är en traditionellt ”röd” region och omvalet gällde landstinget. Sjukvården är landstingets viktigaste fråga. S har, och hade till och med under Sahlins tid, större väljarförtroende i den frågan än de borgerliga (som framför allt är starka i mer riksdagsbetonade jobb och ekonomi). Debatten på sistone – om sjukförsäkringar, fas 3 och det hemska i att få välja skola – har definitivt gynnat de rödgröna.

Att man trots det inte lyckas samla en majoritet (rödgröna är största block, men SD vågmästare) säger inte så lite om hur svårt det kommer att bli att bygga ett rimligt alternativ till alliansen. Som vi tidigare varit inne på här i bloggen.

Anyways. Vi kan kalla det Juholt-effekt, och kika på vad den betyder för fortsättningen.

På plussidan:
En framgång är en framgång och framgångar är kul. Det var första gången på nio år som S gick framåt i ett nationellt uppmärksammat val. Det betyder förstås mycket för moralen och skickar lite vind i ryggen till ett parti som annars mer haft en betongmur i ansiktet på sistone.

På minussidan:
Risken finns att Juholt nu tar den här effekten som intäkt för att han agerat helt rätt hittills. Det vill säga att han med mandatet i ryggen glatt fortsätter att sprida floskler, snacka skit över fulgrogg i offentlig miljö och rekrytera inkompetent folk till toppositioner. Det vore inte riktigt lyckat, vågar vi påstå.

Den som lever i tre och ett halvt år till får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.