4 maj 2011

Planka.nu och den stora kampen

Organisationen Planka.nu bildades, som ni säkert känner till, för att kräva gratis kollektivtrafik – främst genom att via ett fiffigt system låta människor med den fysiska kapaciteten att hoppa över spärrar åka betydligt billigare än exempelvis äldre och funktionshindrade.

I takt med att hipstervänstern tagit organisationen till sina hjärtan har man dock börjat slåss på mer kulturella fronter, bland annat för rätten att gå gratis på museum. Som ett led i detta arrangerade man igår (3/5) en så kallad ”massplankning” på Arkitekturmuseum i Stockholm. Aktionen var, som synes här, väl koordinerad med TV4:s lokalnyheter, vilket ger oss möjlighet att ta del av den och lyssna på dessa de fattiga massornas (helvita) företrädare.

Eftersom gänget att döma av bilderna redan haft en del regn på sin parad så vill TVR egentligen inte vara den som är den, men några fakta bör nog ändå tillföras sammanhanget.

* Entrén på Arkitekturmuseum kostar i vanliga fall 60 kronor. Men hade gänget kommit en fredag så hade de inte behövt ”massplanka” – då hade de kunnat gå in som vanligt, eftersom Arkitekturmuseum då har fri entré. Vi förstår dock att man avstod den möjligheten, då det inte hade varit särskilt tv-mässigt.

* Ett viktigt argument mot avgifterna är, enligt den företrädare som uttalar sig i reportaget, att det blir väldigt dyrt för en familj att gå på museum. Detta är sant – åtminstone förutsatt att alla i familjen är vuxna. Arkitekturmuseum bjuder nämligen alla under 19 år på entrén, oavsett veckodag.

Typiskt. Men som det står på väggen i Lilla Baren på Riche i Stockholm:

The struggle for an idea worth fighting for continues.
(Tipstack: Daniel Swedin.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.