28 apr. 2011

När ironin blir onödig


Bläddrar vidare i Stockholm City, denna glossy tabloid för den bildade medelklassen inom tull, och hittar nyheten om Stockholms och världens första surdegshotell. Ja, precis. Ett surdegshotell. Publicerat 27 dagar efter första april och därmed borde vi väl vara på den säkra sidan. Eller?

Intervjun med driftansvariga Åsa Johansson kan göra vem som helst misstänksam.

Kommer ni att börja baka på kvarlämnade surdegar?
– Vi gör faktiskt redan det. Vi jobbar tillsammans med en tjej som gör ett projekt på Konstfack där hon samlar in svenska folkets surdegar i ett arkiv. Så idag bakar vi till exempel på Eva Janssons surdeg.

Surdegshotell i all ära. Det är trots allt upp till var och en att lägga 200 kronor på att låta någon vakta en mjölklump. Fri företagsamhet, konsumentmakt, och så vidare. Mer intressant: Om artikeln nu inte är ett aprilskämt så pågår alltså på den skattefinansierade skolan Konstfack ett ”projekt” där någon ”samlar in svenska folkets surdegar i ett arkiv”.

Nog för att Sverige ska ”konkurrera med kunskap” i den nya globala ekonomin, och att vi på vissa grunder kan anta att satsningen ger oss ett försprång gentemot japaner och indier på just det här området – men ändå?

Den svenska modellen är död – leve Södermalmsmodellen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.