19 apr. 2011

S har bestämt sig: Väljarna hade fel

Efter valet i höstas var det väldigt, väldigt mycket debatt om behovet av förändring och förnyelse i Socialdemokraterna. Ledande personer tävlade i ödmjukhet inför faktumet att väljarna kastat politiken i sopkorgen två gånger i rad och det föreföll glasklart att morgondagens S skulle vara något annat. Exakt vad var oklart, men definitivt långt från det man varit.

Sen kom Håkan Juholt. Han beställde A little less conversation med Elvis som hyllningslåt vid upphöjelsen på kongressen och sa sig vara ”satans trött” på allt tal om förnyelse. Interndebatten tystnade också tvärt, bortsett från utrop om hur skönt det var nu när solen åter sken på Rörelsens heliga berg.

Därför borde man inte bli allt för förvånad när Stockholmssossarnas nya ledare Karin Wanngård intervjuas av lokalradion. Men man får tycka att det är en smula underhållande.

* * * * *
”– Vi ska på så tydligt sätt som möjligt kunna föra ut vår politik så att människor förstår vad det är vi vill.

Men det verkar ju inte som om majoriteten av stockholmarna har Socialdemokratin som förstahandsval för tillfället?
– Nej, tyvärr är det så att en del kollar ner i sina egna plånböcker och anser att minimala skattesänkningar gynnar dem ekonomiskt och det är ett kortsiktigt tänkande.

Är det budskapet det är fel på eller är det stockholmarna som har fel uppfattning?
– Stockholmarna har rätt. Stockholmarna är väldigt kloka individer, så att de har rätt. Det är så att vårt budskap har varit otydligt.”
* * * * *
Alltså: Stockholmarna har rätt. Men anledningen till att de ändå inte röstat på rätt politik är att de haft fel förkunskaper. Samt att de är kortsiktiga och egoistiska.

kan det förstås vara, och Wanngård kan vara det kommunikativa geni som löser den här gordiska knuten. Men TVR:s spontana känsla är ändå att Stockholmssossarna kanske skulle ha struntat i att välja ny ordförande, och istället bett valberedningen ta fram förslag på en ny stad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.