18 apr. 2011

Självmordstankar

Spotify har som ni säkert sett bestämt sig för att dra ner på sin gratisversion, med målet att få fler betalande kunder och därigenom kunna finansiera sin affärsidé. Tilltaget har fått det alltmer bortglömda Piratpartiets nya ordförande Anna Troberg att via Newsmill försöka sparka liv i partiets gamla profilfråga.

”Spotifys agerande signalerar även att man inte hyser någon större respekt för de kunder som använt sig av ”gratistjänsten”. Dessa kunder är inte osnutna gratisätare. Vi har betalat med något som för individen ofta är värt betydligt mycket mer än pengar. Vi har betalat med vår tid.” 

Nu är det ju så att ”tid” ute i verkligheten inte alltid är pengar. Eller ens en garanti för att man når det utfall man hoppats på. Spotifys affärsmodell har uppenbarligen inte fungerat, varför man har två alternativ: lägga ner, eller testa något annat.

Anna Trobergs och hennes likasinnades ”tid” räcker tydligen inte för att finansiera världens största digitala musikbibliotek. Med tanke på att den inte heller räcker till att bygga ett parti som intresserar Sveriges väljare förefaller det förstås lite bakvänt att Spotify i det här fallet ska ta råd från just piratrörelsen.

Som filosoferna (nästan) säger: Att tänka fritt är stort, men att tänka om kan ibland vara större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

The Viktor Report har för avsikt att vara en interaktiv blogg. Dock förbehåller vi oss rätten att helt godtyckligt ta bort kommentarer som på ett eller annat sätt inte faller upphovsmannen i smaken.

Med andra ord har du full rätt till din åsikt, så länge den inte kontrasterar allt för mycket med vår.